VAJİNİSMUS TEDAVİSİ

Trabzon Psikiyatri

VAJİNİSMUS HAKKINDA



Vajinismus vajinal kasların istemsiz (kişinin kendi kontrolü dışında) kasılması sonucunda cinsel birleşmenin olamaması ya da oldukça ağrılı olması şeklinde tanımlanan bir cinsel işlev bozukluğudur. Pelvik taban kasları denen bu kasların en çok bilineni Pubococcygeus (PC) kasıdır.

Cinsel bilgi yetersizliği, yanlış öğretiler, toplumda yaygın olarak bulunan yanlış cinsel bilgilendirmeler, korku ve ağrıya koşullanma gibi başlıca nedenlerden ötürü penis-vajina birlikteliği olanaksız hale gelir.

Vajinismus problemine sahip kadınlar kasılmaları sadece vajinal girişte değil, bazen bel, sırt, kasık, karın, bacak gibi diğer vücut bölgelerinde de hissettiklerini söylerler. Vajinanın tamamen kapalı olduğu, etten bir duvar gibi olduğu, penis girişi için çok dar olduğu, kızlık zarının perde gibi girişi kapattığı; yırtılma, patlama, delinme yaşanabileceği, çok ağrı duyacağı ya da hastanelik edecek kadar çok kanayacağı , ilişki esnasında kenetlenip kalınacağı inancı oldukça yaygındır.

Kadın zihnindeki bu olumsuz cinsel bilgiler PC kasının istemsiz, refleks bir tepki ile kasılmasını tetiklemektedir. Kasılma ve ağrı duyacağına koşullanma penis-vajina birleşmesini imkansız ya da çok ağrılı hale getirir. Oluşan bu ağrı vajinal kasların hafızasına yerleşerek her türlü denemede kasılma kendini tekrar eder. Zamanla kaygı ve korku artıp bu süreç bir kısır döngüye dönüşür. Vajinismus cinsel tedaviler açısından en yüz güldürücü cinsel sorunlardan biridir. Bu sorun sadece kadının değil, çiftin problemidir. Cinsel terapiye çift birlikte katılır.

Kadın ve erkek cinsel anatomi ve fizyolojisine dair yapılan psikoeğitim seansları çoğu zaman bu doğru sanılan yanlışları aşmak, yerlerine sağlıklı ve yeni bilgiler koymak için yeterlidir. Vajinismus cinsel terapisinde genellikle hiçbir cerrahi müdehale ve diğer girişimsel müdehaleleri uygulamak gerekmez. Kadının tedavi boyunca herhangi bir ilaç kullanması gerekmez. Çiftin iyileşme arzusu, tedavi motivasyonu, terapist danışan ilişkisinin niteliği, psikoeğitim seansları ve sistematik duyarsızlaştırma egzersizleri ile vajinismus tedavisi mümkündür.