SIKÇA SORULAN SORULAR



Psikoterapi Nedir?
Psikoterapi, bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünü, ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adıdır. Kişinin duygularını, düşüncelerini, tutumlarını, konuyla ilgili kişisel geçmişlerini, davranış ve diğer insanlarla olan ilişkilerini yapısal bir şekilde inceler. Psikoterapistin yardımıyla hayatin zorlantilari ile başedebilme yeteneğinin geliştirilmesini hedefler.
Psikoterapi Süreci Ne Kadar Sürer?
Terapilerin sıklığı ve süresi uygulanan yönteme ve danışanın sorununa göre farklılık gösterir. Ancak şunu unutmamak gerekir ki, belli davranış biçimlerinin ortaya çıkmasının uzun zaman alması gibi değişim de uzun zaman alır. Seans sıklığı değişmekle birlikte, genellikle kısa psikoterapi türlerinde bile en az 8-12 seanslık çalışma önerilmektedir. Psikoterapi görüşmeleri sıklıkla haftada bir olarak düzenlenir. 
Bir Seans Ne Kadar Sürer?
Bir seans 50 dakika sürmektedir.
Psikiyatr İlaç Yazabilir mi?
Psikiyatr uzmanlığı gereği ilaç yazabiir.
Konuştuklarımızdan Başkasının Haberi Olur mu?
Terapistiniz olarak seanslarda anlattıklarınızı ‘GİZLİLİK’ ilkemiz doğrultusunda kimseye anlatmayız. Bu durum, danışanın en yakınları için bile değişmez. Aile üyelerine veya eşlere seansların gidişatı konusunda bilgilendirme yapılabilse de; seansların içeriği konusunda asla bilgilendirme yapmayız.
Psikiyatrist ve Psikolog Arasındaki Farklar Nelerdir?
Ülkemizde insanlar genellikle ruhsal sorunlarla uğraşan kişileri tanımlarken psikolog ve psikiyatristi aynı anlamda kullanırlar. Bu kullanım aslında eğitimleri çok farklı olan iki grubu birbirine karıştırmaktır. Psikiyatristler tıp fakültesinden mezun olduktan sonra 4 yıl psikiyatri ihtisası yapmış hekimlerdir. Bu eğitimleriyle hem insanların genel hastalıklarıyla ilgili bilgi sahibidirler, hem de ruhsal yapılarını tanımlama, gerektiğinde de tedavi etme yetki ve bilgisine sahiptirler.

Psikiyatrik hastalıkları psikoterapi ile (görüşme yaparak tedavi etme) ve gerektiğinde ilaçla tedavi etme (farmakoterapi) yetkilerine sahiptirler. Psikologlar ise edebiyat fakültelerinin psikoloji bölümlerinden mezundurlar. Genelde psikiyatristlerle birlikte çalışır, gerekli testlere hastalara uygular, psikiyatristlerin hastaya tanı koymasına ve tedavi etmesine yardımcı olurlar. Bazı özel eğitimlerden sonra psikoterapi yapmaya hak kazanırlar. Ancak psikologların tek başlarına hastaya tanı koyma, tedavi etme ilaç verme yetkileri yoktur.
Terapiye İhtiyacım Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?
Bu noktada kendinize soracağınız sorular size yardımcı olacaktır;

* Bir süredir beni düşündüren, rahatsız eden, üzen, mutsuz eden veya sıkıntı yaratan tekrarlayan bir sorunum var mı?

* Bulunduğum ortama uyum sağlamamı zorlaştıran sorunlar mı yaşıyorum?

* Kendim de veya başkalarında değiştirmek istediğim şeyler var mı?

* Zihnimde sürekli tekrar eden üzerinde yoğunlaştığım ve beni yorgun bırakan bir konu var mı?

* Arkadaşlarımla çok sık konuştuğum beni yorgun bırakan bir konu var mı?

* Kendime kızıyor, beğenmiyor ve kendimle çoğunlukla mücadele mi ediyorum?

* Yaşamımdaki sorumluluklar ağır geliyor, kendi kendimle mücadele ediyormuş gibi hissediyor muyum?

* Yaşadığım durumlarla ilgili yardım almanın zamanı olduğuna inanıyor muyum?

* Yaşadığım üzüntü verici deneyimler sonrasında gelişen acı, öfke, kaygı vb.. duygularla başa çıkmak da zorlanıyor muyum?

* Yaşamımdaki büyük yaşam değişimler (boşanma, ayrılık, işten çıkarılma, kayıp…) sonrasında kendime güvenimi kaybetmiş hissediyor, mutsuzluk, ilişki sorunlarımla ilgili desteğe ihtiyaç duyuyor muyum?

* Duygularımda ki iniş çıkışların sıklığı ve yoğunluğu yaşamımı zorlaştırıyor mu?

* Romantik ilişki, evlilik yaşamı veya aile ilişkilerimde sorunlar yaşıyor ve bu problemlerle ilgili kısırdöngüden çıkmakta zorlanıyor muyum?

* Kendimi güvensiz hissediyorum ve bu durumun yarattığı sıkıntı veya kaygılardan dolayı ilişkilerimde sorun mu yaşıyorum?

* Uzun süredir mutsuz veya kaygılı mıyım?

* Yatığım şeylerden dolayı çoğunlukla suçluluk hissediyor ve mutsuz mu oluyorum?

* Kişide baskı yaratan dengesini ve uyumunu bozan durumlara ilişkin sorular çoğaltılabilir.